Dokumentti: Huume-Suomen historia ja uudet tutkimukset

Yle on esittänyt noin kuukauden ajan sarjaa Huume-Suomen historia. Sarjassa käyty läpi mm. miten huumeisiin suhtautuminen muuttunut Suomessa ja maailmallakin sodan aikana ja sen jälkeen. Itse olisin toivonut sarjaan enemmän tietoa mikä on tämän päivän tilanne, silloin olisi varmaan tuo sarja lisännyt keskustelua enemmän.
Sarjan 4.jakso ottaa jonkin verran kantaa siihen miten 70-luvulta tähän päivään on onnistuttu poliisin työssä rikollisuuden torjunnassa. Huumesota on ollut tuloksiltaan ristiriitainen tai ei ole tuottanut tulosta.

”Kontrollipolitiikassa ehkä suurin virhe-arviointi on se että pystyttäisiin muka valtiollisilla ja yhteiskunnallisilla toimenpiteillä vaikuttamaan ihmisten addiktioihin… jos huumesodan tarkoitus on ollut saada huumeet pois markkinoilta niin ainakaan tämä ei sitä saanut aikaiseksi…”

Sarja vielä jonkin aikaa yle areenassa http://areena.yle.fi/1-2491670

Aiheeseen liittyen viime viikolla julkaistiin tutkimus huumeiden käytöstä ja mielipiteistä.
”Huumeiden käyttö on runsaassa kahdessakymmenessä vuodessa nelinkertaistunut Suomessa. Tavallisinta käyttö on 25–34-vuotiailla nuorilla aikuisilla, joista lähes 40 prosenttia oli huumekyselyn mukaan joskus kokeillut huumeita.”
lähde: thl

https://www.thl.fi/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/tiedote/-/asset_publisher/CzFyVvjxyy7T/content/joka-viides-suomalainen-on-kokeillut-huumeita

Jotenkin ristiriitainen tuo tutkimus. Vaikka käyttö lisääntynyt niin kuitenkin esim kannabiksen laillistamista enemmistö kuitenkin vastustaa. ”Eli jonkinlainen tolkku käsitys asioihin säilynyt”

”Huumemyönteisyyden kasvutrendi antaa kuitenkin aiheen THL:n tutkijoiden tavoin pohtia, miten huumeista tulisi puhua… Erityisiä haasteita päihdetyölle asettaa internet, missä esimerkiksi suositun blogistin luuloihin perustuva väite voi saada totuusarvon, joka päihittää leikiten kansainvälisen tutkimustiedon.”
”Internetin kautta moni myös hankkii huumeensa… Maksuvälineenä on virtuaalivaluutta bitcoin. Kaupankäyntiä on vaikea estää, sillä kauppiaat ja asiakkaat ovat toisilleen tuntemattomia. Kaupat syntyvät suojatussa tor-verkossa ja posti vie paketit perille.”

Myyntisivustoja on edelleen jonkun verran (vaikka osa niistä lopetettu) jotka tuntuvat saada toimia aika vapaasti. Aineiden myynnin lisäksi nuo sivustot pyörittävät rikollista toimintaa mm. väärennetyillä rahoilla. Alla kuvia eräästä sivusta sekä kyseiseen sivustoon liittyvä bitcoin tili. Hieman täytyi pienentää/sensuroida ja todellakaan en suosittele näitä sivuja.

Aiheena huumeet ei ole helpommaista päästä ja yritin nyt jotenkin herättää keskustelua.
Lopuksi vielä asiallinen sivusto jossa lisätietoa
http://www.sanohuumeilleei.net/fi/index.html

Esitetyt kommentit oli joko omia tai lainattuja kerrotuista lähteistä. Kommentit/valitukset tähän alle tai minulle yv:nä tai s-postilla.

Huumeet on jo käsitteenä todella laaja, jos ei kangertuda Suomen lakiin. Pyöristetään nyt vaikka suklaasta heroiiniin. Kiitos linkistä, pitääpä katsoa ja kommentoida jos tulee jotain mieleen :slight_smile:

Niin no voihan noita aineita lajitella vaikka vaarallisuuden mukaan tai miten vaan mutta loppupeleissä siitä ei hyötyä.
Kuitenkaan et voi varmuudella tietää mitä ainetta sinulle tarjotaan/myydään. Varmistaminen vaikeaa joten riski aina olemassa.
Eri asia on ehkä sitten esim. Amerikassa toimivat kannabiksen lailliset/hyväksytyt lähinnä lääkekäyttöön tuottavat myyjät joiden toiminta käsittääkseni valvottua ja rajoitettua.

[quote=“bittimikko, post:3, topic:2767”][quote author=J link=topic=3161.msg25312#msg25312 date=1441748282]
Huumeet on jo käsitteenä todella laaja, jos ei kangertuda Suomen lakiin. Pyöristetään nyt vaikka suklaasta heroiiniin…
[/quote]
Niin no voihan noita aineita lajitella vaikka vaarallisuuden mukaan tai miten vaan mutta loppupeleissä siitä ei hyötyä.
Kuitenkaan et voi varmuudella tietää mitä ainetta sinulle tarjotaan/myydään. Varmistaminen vaikeaa joten riski aina olemassa.
Eri asia on ehkä sitten esim. Amerikassa toimivat kannabiksen lailliset/hyväksytyt lähinnä lääkekäyttöön tuottavat myyjät joiden toiminta käsittääkseni valvottua ja rajoitettua.[/quote]
Sanoisin että paras luokittelu on addiktio potentiaalin mukaan, sekä fyysisen että henkisen.

Dokumentti on vielä katsomatta, tässä on ensin Suomensukuiset 30 päivässä maratooni ennen sitä :stuck_out_tongue:

Nyt pistit pahan pohdittavaksi :slight_smile:

[quote=“bittimikko, post:5, topic:2767”][quote author=J link=topic=3161.msg25317#msg25317 date=1441819553]
Sanoisin että paras luokittelu on addiktio potentiaalin mukaan, sekä fyysisen että henkisen.
[/quote]
Nyt pistit pahan pohdittavaksi :)[/quote]
Ei nyt parane unohtaa sitä tosi asiaa että jotkut saattaa kilahtaa ensimmäisestä kerrasta, mutta jos puhutaan täyspäisistä ihmisistä.

Edit: Tosin, meitä vajukkejakin on aika paljon :smiley:

::slight_smile: joo
Helposti saa tietyn leiman kirjotuksillaan, teoillaan tai tietyistä kiinnostuksen kohteista. Tuo leima voi olla pysyvää. Multa on tänä vuonna joitakin kertoja tultu suoraan kysymään ”käytät sä huumeita?” Noiden kysymysten jälkeen into kertoa kysyjille bitcoinista enemmän tai oikoa muita käsityksiä vähän hävinnyt.
Toisaalta tiesin kyllä että näin voi käydä joten ei sinänsä yllätys.

Leimautumiseen liittyen tuli mieleen… https://youtu.be/cgFICmfUrl8

En suosittele huumeita kenellekään. Jos on aina pajareissa, koko elämä menee hukkaan. Elämän pitäisi olla värifilmi, mutta päihteiden kanssa se menee harmaaksi, pieneksi kuplaksi ja sumussa kulkemiseksi.
Nikke Ankara

Coindesk on tänään julkaissut arvioita miten paljon bitcoineja käytetään huumeiden ostoon/myyntiin.
Nuo luvut isoimmista kauppapaikoista. Näyttäisi että pienemmistä ja uusista paikoista vain joitain arvioita.
http://www.coindesk.com/bitcoin-on-the-dark-web-the-facts/

Bitcoinille tuntuu jäävän jatkossakin enemmän dark market.
Saa nähdä miten käy/kehittyy esim. cannabiscoin joilla voi maksaa amerikassa laillisissa “terveyskaupoissa”.

Jos joulun pyhinä tuntuu että tv:stä ei tule mitään niin suosittelen Yle: Inhimillinen tekijä (esitetty 2.12.2015)
Siinä on kolme haastateltaa; entinen huumeiden käyttäjä, kuntoutuskodin ohjaaja ja erikoislääkäri.

Miten aineista pääsee eroon ja voiko runsaasta käytöstä kokonaan toipua ennalleen?
Keskustelijat ottavat kantaa siihen, pitäisikö kannabis jollakin tavalla laillistaa.
Ohjelman loppupuolella esillä ”Portugalin malli” joka voisi varmaan toimia Suomessakin. Tuen tarjoaminen monesti tärkeämpää kun rankaiseminen.