Bittirahan viikkokatsaus

Uusi katsaus kehissä! Tällä viikolla juttua mm. maailman huipputasoa olevasta suomalaisesta lohkoketjututkimuksesta, raportti talousvaliokunnan kokouksesta jossa käsiteltiin virtuaalivaluuttoja, kauan odotetun lohkoketjupeli Spells of Genesiksen julkaisusta, bitcoinin lisääntyvästä käytöstä lahjoituksissa sekä japanilaisesta Bitcoin tv-ohjelmasta nimeltä BitGirls.

Tämän viikon katsauksen pääuutiset liittyvät Ethereumiin, joka on Bitcoinin jälkeen suurin kryptovaluuttaprojekti.

Ethereumin suurin vuosittainen eventti Devcon 2 pidettiin äskettäin, mistä raportoidaan katsauksessa. Lisäksi juttua Ethereumin kokemista verkkohyökkäyksistä, Bitcoinin potentiaalista kehitysmaissa, Mikrovaltion päätöksestä käyttää pelkästään bitcoinia valuuttana ja paljon muuta!

Uudessa viikkokatsauksessa pääaiheena on Bitcoinin skaalausongelmat ja niiden ratkaisut. Kauan odotettu SegWit-päivitys on tulossa ulos aivan lähiaikoina, ja kehittyneiden salamaverkkoratkaisuiden (lightning network) testaaminen on edennyt hyvin. Lisäksi katsauksessa mm. huijaukseksi epäillystä Onecoinista, joka on nyt Lontoon poliisin syynissä.

Ensimmäinen oikea transaktio uutta salamaverkkoteknologiaa hyödyntäen on nyt tehty Bitcoinin testiverkossa! Testimaksulla ostettiin mitäpäs muutakaan kuin kissakuva. Bitcoinin kapasiteetin ja kustannustehokkuuden mullistava salamaverkko on päässyt jälleen askeleen lähemmäs todellisuutta.

Katsauksessa lisäksi asiaa Dubain merkittävästä lohkoketjuprojektista, Bitcoin-automaattien tasaisesta kasvusta ympäri maailman, Bitcoinin käytöstä sähköisessä äänestämisessä ja niin edelleen.

Uusi viikkokatsaus julkaistu! Tällä kertaa pääuutisena Bitcoin-teknologian käyttö ydinaseissa ja lisäksi juttua muun muassa merkittävästä Scaling Bitcoin konferenssista, Bitcoin Coren haastajasta Bitcoin Unlimitedistä ja Ethereumin jatkuvista ongelmista.

Nyt on viikkokatsauksen aika! Tällä kertaa on aika jykeviä uutisia. Suomalainen NAMI on alkanut vuokraamaan jahteja bitcoineilla ja EKP on antanut EU:lle tiukan lausunnon Bitcoinista, jossa he pitävät Bitcoinia uhkana toiminnalleen.

Lisäksi Bitcoinin skaalaaminen laajempaan käyttöön etenee. Segregated Witness eli suurin protokollapäivitys Bitcoiniin yli 5 vuoteen, on nyt saanut konkreettisen päivämäärän. 15.11. alkaa louhijoiden äänestys SegWitin aktivoinnista. Samanaikaisesti eri salamaverkkoimplementaatioiden kehittäjät ovat kokoontuneet yhteen keskustelemaan yhteensopivuudesta.

Ja ei tässä vielä kaikki. Ethereum kärsii jatkuvista palvelunestohyökkäyksistä, jotka alkavat jo haitata Ethereum-käyttäjien elämää aikalailla. Lisäksi Wikileaksin Clinton-vuodoista löytyi kommentteja Bitcoinista. Tätä katsausta ei kannata missata.

Kiinalaiset ostavat bitcoineja hulluna ja kurssi nousee, Bitcoin Coren tuoreessa versiossa mukana mullistava SegWit-päivitys, uusi anonyymiäkin anonyymimpi kryptovaluutta Zcash julkaistaan. Nämä uutiset, ja paljon muuta, tuoreessa viikkokatsauksessa!

Ärsyttävää miten kritiikittömästi välität näissä Blockstreamin ja /r/bitcoin:in sensuroitua propagandaa. Käy joskus /r/btc:ssä lukemassa sensuroimattomia keskusteluja Bitcoinin tulevaisuudesta.

Mielestäni oikea ratkaisu lohkoketjun tilanpuutteeseen on Bitcoin Unlimited, eikä “SegWit”, joka ei edes tule koskaan aktivoitumaan nykysäännöillä (95%):

https://www.cryptocoinsnews.com/viabtc-might-block-segwit-calls-1mb-blocks-network-suicide-moves-bitcoin-unlimited/

[quote=“foo, post:102, topic:1142, full:true”]Ärsyttävää miten kritiikittömästi välität näissä Blockstreamin ja /r/bitcoin:in sensuroitua propagandaa. Käy joskus /r/btc:ssä lukemassa sensuroimattomia keskusteluja Bitcoinin tulevaisuudesta.

Mielestäni oikea ratkaisu lohkoketjun tilanpuutteeseen on Bitcoin Unlimited, eikä “SegWit”, joka ei edes tule koskaan aktivoitumaan nykysäännöillä (95%)[/quote]

Olen käynyt kyllä r/btc:tä lukemassa useasti ja joskus kommentoimassakin, mutta ei siellä kestä olla. Koko kyseinen palsta on jotain Ethereum-kätyrien Bitcoin FUDia täynnä, siis ihan täynnä kokoajan. Dissaamista, salaliittoja, negatiivista paskaa, ja ihan täyttä höpöhöpöä. Kyseisellä palstalla en suosittele kenenkään viettävän kauheasti aikaa, ja multa on hävinnyt kaikki kunnioitus niitä kohtaan jotka väittävät, että siellä on hyvää juttua.

Tämä ei tarkoita sitä, että kannatan sensuuria sinällään, mutta faktahan on se, että r/bitcoin on tiettyjen henkilöiden hallitsema palsta, ei mikään “Bitcoin keskus”. Sitä ei hallitse Blockstream eikä Core, vaan Theymos, jolla on tietynlainen moderaatiolinja. Sitä moderaatiolinjaa voi kyseenalaistaa, ei siinä. Aivan selvää on kuitenkin se, että r/bitcoinissa on näistä kahdesta ihan helvetisti järkevämpiä artikkeleita ja keskustelua.

Mitä tulee Bitcoin Unlimitediin, niin pidän sitä lähinnä vaarallisena höpöhöpönä. Lohkokoon säätäminen täysin vapaasti louhijoiden ja verkon nodejen määritettäväksi on erittäin huono idea, siis niin huono, että sitä voisi jopa ajatella suoranaisesti hyökkäykseksi Bitcoinia kohtaan. Olin aikaisemmin Classic-leirissä näissä kysymyksissä, mutta nykyään kääntynyt monesta syystä Coren leiriin. Tässä oikeastaan pääsyyt:

  • Core on omassa toiminnassaan liikkunut läpinäkyvämpään suuntaan selvästi. Selittää asioita yleisölle paljon enemmän ja kohtalaisen vakuuttavasti.

  • SegWit on mainio päivitys Bitcoiniin, joka on nyt valmis. Sen saaminen sisään on korkein prioriteetti yli kaiken lohkokoko-politiikan. Lohkokoon nostamisesta voi keskustella lisää, kun SegWit on saatu sisään. Mikään muu ratkaisu ei ole yhtä nopea kehittämään Bitcoinin skaalausta kuin SegWit. Se voidaan saada sisään nyt joulukuussa jo, kun vastaavasti jossain lohkokoon hard forkissa kestäisi hyvin paljon pidempi aika.

  • Olen alkanut tykätä Coren kerrospohjaisesta skaalaussuunnitelmasta. Lightning network ei ole mitään vaporwarea enää, vaan siitä on olemassa noin puoli tusinaa implementaatiota, joista osalla on tehty jo oikeita transaktioita ja myös vielä keskeneräistä reititystä on alustavasti testattu joissain implementaatioissa. Toki big blocker skene edelleen väittää että se on vaporwarea, joka on siis suoraan sanottuna täyttä paskaa.

  • Perusfakta on se, että suuri skaalaus suoraan blockchainissa ei ole järkevää. Jos me halutaan käsitellä 10 000 transaktiota sekunnissa, ei se yksinkertaisesti ole mahdollista mikäli halutaan samalla säilyttää Bitcoin-verkon korkea hajautustaso. Ja se hajautustaso on kriittistä, jotta Bitcoinista ei tule PayPal 2.0, vaan se pysyy Bitcoinina. Layer 2 -ratkaisujen avulla Bitcoin tulee kykenemään 10 000 transaktioon sekunnissa, ilman että verkon integriteetti murenee käytännössä yhtään.

  • Sitten vielä lopuksi se fakta, että Bitcoin Unlimited on yksinkertaisesti aivan perseestä. Ajatus siitä, että lohkokoon saisi vapaasti louhijat ja nodet päättää, on susi. Louhijoilla ja suurilla palveluilla on resursseja pyörittää nodeja vaikka vaatimukset nousisi 100x, mutta tavallisilla käyttäjillä ei ole. Node-vote on täysin manipuloitavissa. Käytännössä voidaan päästä tilanteeseen, jossa isot toimijat vaan nostavat kokoa kokoajan, koska tarvetta isommalle koolle on, ja pikkuhiljaa verkosta putoaa kaikki pienemmät pelurit pois. Siinä vaiheessa valtioiden on paljon helpompi ottaa Bitcoin kontrolliin kokonaan.

  • Tähän vielä lisäyksenä se, että kehittäjien kaliiberi on Bitcoin Unlimitedissa paljon heikompi kuin Coressa.

Lopuksi voisin mainita, että vielähän ei tiedetä mitään SegWit -äänestyksen tuloksista. Se alkaa 10 päivän kuluttua, ja on voimassa vuoden ajan. Lähikuukausina selviää mitä käy. Paine voi kasvaa SegWitiä blokkaavia tahoja kohtaan aika suureksi, sekä henkisellä että mahdollisesti muillakin tasoilla.

Lisäyksenä vielä, että Bitcoin Unlimited on kyllä mainittu viikkokatsauksissa pariinkin kertaan, joten sen olemassaoloa ei ole meidän katsauksissa pimitetty millään tapaa.

Mitään erityistä promoa sille ei kyllä anneta, aikaisemmassa postauksessa mainitsemistani syistä. Meidän palvelut pyörivät Corella nyt, ja pyörivät todennäköisesti jatkossakin. Kaikki palvelumme valmistautuvat SegWitin käyttöönottoon, muu on oikeastaan epärelevanttia.

Bitcoinin kannalta olisi erittäin erittäin paska juttu, jos SegWitin aktivointi viivästyy pahasti. Meidän tai kenenkään muunkaan intresseissä (lukuunottamatta ne, jotka haluaa vaan tehdä vallankaappauksen tai tuhota Bitcoinin) sellainen skenaario ei ole, joten BU:n kaltaisen höpöhöpön promoaminen on ehkä niitä viimeisiä juttuja mitä meillä on mielessä.

Kurssinousua ja kurssilaskua samalla viikolla! Pitkästä aikaa bitcoinin arvo heilahtelee kunnolla. Uudessa viikkokatsauksessa analysoimme siihen liittyviä syitä, ja keskeisimpänä tekijänä tuntuu olevan Kiina. Lisäksi juttua Sveitsin juna-asemien lippuautomaateista, joista voi nyt ostaa bitcoineja, ja Bitmainin uudesta louhintatehtaasta, Zcashin hurjasta startista, ja paljon muuta.

Uusi viikkokatsaus julkaistu! Pääaiheena tietystikin Trumpin presidenttiys ja spekulointia siitä miten se voisi vaikuttaa Bitcoiniin. Katsauksessa tietysti myös muut ajankohtaiset Bitcoin-maailman uutiset.

Uusi viikkokatsaus julkaistu! Nyt on jykevää settiä. Juttua muun muassa bitcoinin kurssitilanteesta, SegWit-päivityksen etenemisestä, Bitcoinin räjähdysmäisestä kiinnostuksen kasvusta Intiassa, salamaverkkojen käytöstä hyödykkeiden vaihdantaan, Trumpin neuvonantajavalintojen vaikutuksista Bitcoiniin ja niin edelleen. Tämä kannattaa lukea.

Uusi viikkokatsaus! Bitcoin-maailmassa tapahtuu tällä hetkellä paljon asioita. Tällä kertaa katsaukset muun muassa SegWit-päivityksen käyttöönoton tilanteeseen, Suomen Pankin lohkoketjuseminaariin, R3-ryhmän hajoamiseen, Ethereumin jatkuviin ongelmiin, Venäjän suurimman pankin johtajan Bitcoin-hehkutuksiin ja ensimmäiseen Leijonan luolassa tehtyyn bitcoin-sijoitukseen.

Tätä on odotettu kuin kuuta nousevaa, ja nyt se on täällä! Uunituore viikkokatsaus. Tällä kertaa aiheina bitcoinin tasaisen vahva kurssikehitys, Nasdaqin Bitcoin-hehkutus, raporttimme siitä miten lohkoketjuun ja bitcoiniin suhtauduttiin Slushissa, Euroopan suurimman sataman lohkoketjukokeilu, ja tietysti paljon muuta!

Se on taas täällä! Eli uunituore viikkokatsaus. Nyt aiheina on mm. bitcoinin vertailu kansallisiin valuuttoihin, miten iso bitcoin tällä hetkellä on? Lisäksi aiheina Saxo Bankin lupaavat bitcoin-kurssiennustukset, uuden Pikamyynti-palvelun julkaisu ja paljon muuta.

Hyvää settiä ja kyllä Bitcoin on JO iso juttu, ehkäpä voisi jo sanoa, että juna on lähtenyt asemalta.

Hieman hämmentävä uutinen, että Circle luopuu bitcoin-toiminnoista. Yleensä tällaiset jätit muilla aloilla kehittävät tuotteita kun näkymät ovat valoisat ja luopuvat niistä kun näyttää, että tulevaisuus onkin jotain muuta. Yleinen käsitys lienee, että bitcoinilla menee tällä hetkellä todella vahvasti, stronger than ever before. Toisaalta Circlen luopuminen voi olla singnaali bitcoinin heikommastakin tulevaisuudesta.

[quote=“stv, post:111, topic:1142, full:true”]
Hyvää settiä ja kyllä Bitcoin on JO iso juttu, ehkäpä voisi jo sanoa, että juna on lähtenyt asemalta.

Hieman hämmentävä uutinen, että Circle luopuu bitcoin-toiminnoista. Yleensä tällaiset jätit muilla aloilla kehittävät tuotteita kun näkymät ovat valoisat ja luopuvat niistä kun näyttää, että tulevaisuus onkin jotain muuta. Yleinen käsitys lienee, että bitcoinilla menee tällä hetkellä todella vahvasti, stronger than ever before. Toisaalta Circlen luopuminen voi olla singnaali bitcoinin heikommastakin tulevaisuudesta.[/quote]

Itse olen sillä linjoilla, että Circlen keississä on lähinnä kyse siitä, että Circle ei ole pärjännyt kilpailussa tolla alueella. Heidän kanssaan kilpailee vahvasti mm. Coinbase, jota vastaan Circle ei todennäköisesti ole pärjännyt. Circlellä taas on palvelunsa pääpointtina muu toiminnallisuus eli se on käytännössä sosiaalinen applikaatio, jonka avulla voi siirrellä erilaisia kansallisia valuuttoja ympäri maailman. Haluavat fokusoida täysillä siihen.

Vuosi lähestyy loppuaan, ja nyt olemme julkaisseet tämän vuoden kolmanneksi viimeisen viikon katsauksen. Näyttää siltä, että Bitcoinin osalta loppuvuosi on yhtä nousukiitoa. Tällä viikolla tehtiin uusi 34 kuukauden huippukurssi, verkon transaktiomäärät ovat huipussaan, kauppiaspalvelu BitPay raportoi erittäin suuresta kasvusta Bitcoinin maksukäytössä, ja niin edelleen.

Rauhallista joulua toivoimme, mutta sitä ei tällä kertaa saatu. Bitcoin on nimittäin aiheuttanut aikamoista innostusta viime päivinä. Kurssi on noussut kolmessa päivässä 13% ja bitcoinin kokonaismarkkina-arvo teki uuden kaikkien aikojen huipun.

Katsauksessa käsitellään kurssikehitystä ja analysoidaan eri valtamedioiden kirjoituksia aiheesta. Lisäksi kerromme mm. uudesta potentiaalisesti mullistavasta tavasta skaalata Bitcoin-verkon siirtokapasiteettia, ja siitä miten bitcoin nostaa intialaisten työläisten palkkoja.

Tästä myllerryksestä huolimatta toivomme oikeasti rauhallista ja rentouttavaa joulua kaikille. Vaikka se niin houkuttaakin, on hyvä jättää ne kurssitickerit ja -käyrät välillä rauhaan.