Bitcoin muuttunut osakkeeksi?

Tämä on ehkä turhaa nillitystä Bitcoin-amatöörin suusta ja tätä on varmaan puitu monissakin keskusteluissa, mutta näyttää siltä että Bitcoin on menettänyt sen roolin johon se on alunperin luotu. Jos olen ymmärtänyt oikein on Bitcoin alunperin kehitetty nimenomaan vaihdannan välineeksi joka on irrallinen nykyisestä rahataloudesta. Nykyjään Bitcoin kuitenkin arvotetaan täysin sen perusteella kuinka paljon sillä on arvoa jossain rahavaluutassa. Eikö tämä vie pohjan koko Bitcoinin perusajatukselta?

Joka tuutista tuppaa kuulemaan juttua kuplasta joka puhkeaa ja lujaa. Voi olla että kupla puhkeaakin kohta, mutta tämä puhkeaminen koskee kuitenkin ainoastaan Bitcoinin suhdetta rahavaluuttaan, eikö? Vaikka Bitcoinin suora rahallinen arvo laskisi, jatkuu sen käyttö yhä suuremmassa määrin puhtaana vaihdannan välineenä ja tämän perusteella muodostuva arvo tulee varmasti nousemaan korkealle vaikkakin tapahtuu hitaammin kuin nykyinen “osakebitcoinin” nousu.

Olisi mukava kuulla mitä mietteitä muilla on asiasta?

1 tykkäys

Hyvin on samansuuntaisia ajatuksia mulla. Kirjoitin hiljattain forumilla osin samasta asiasta.

Viimeaikainen hurja nousuvauhti on saanut aikaan sen, että ei bitcoineilla enää kannata mitään maksaa - ei ainakaan pikkuostoksia. Tähän kun vielä yhdistää siirtojen hurjat maksut ja “etanamaisen” hitauden, ei ainakaan minua haluta käyttää coineja maksuvälineenä. Onko forumin käyttäjillä tietoa, kuinka paljon bitcoinien käyttö maksuvälineenä on vähentynyt - siis suhteutettuna bitcoinien omistajien määrään?

Onko alunperin libertaarinörttien “holhousyhteiskuntaa” ja perinteistä rahataloutta vastaan kehittämästä nerokkaasta “protestista” tullut pelkkä spekulatiivinen sijoituskohde? Onko BTC nykyajan “digitaalista kultaa”? Onko viime aikojen hurja kurssinousu itse asiassa huono juttu kun ottaa huomioon kehittäjien alkuperäisen lähtökohdan ja tavoitteen? https://www.coindesk.com/theres-one-way-bitcoin-rich/8

Huolenaiheita nousee lisää kun miettii sitä, kuinka paljon louhiminen kuluttaa sähköä. Ei kryptojen louhiminen ole ainakaan omiaan myötävaikuttamaan ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen. Luin hiljattain facebookin Bitcoin ja kryptovaluutat -ryhmässä linkin, jonka mukaan - muistaakseni (en enää löytänyt linkkiä) kryptojen louhijat olisivat maailman sähkönkulutuksen sijalla 61, jos louhijat laskettaisiin yhdeksi valtioksi. Ja nykyisellä louhijoiden sähkönkulutuksen kasvuvauhdillla vuonna 2020 olisivat yhdeksi valtioksi laskettuna sijalla 1! Ei kovin ekologista. Ymmärrän kyllä, että ketjua voidaan pakata lisää ja on jo osin tehtykin, mutta kuitenkin…

Tähän kun vielä lisää, että tähän mennessä louhituista 16,5 miljoonasta bitcoinista noin 4 miljoonaa coinia on “hukassa” (menetetty lopullisesti?), ihmettelyn aiheiden määrä senkun kasvaa… http://fortune.com/2017/11/25/lost-bitcoins/11

1 tykkäys

Sähkönkulutus on kyllä järkyttävä, ajatellen että se on myös ymmärtääkseni täysin turhaa. Bitcoin louhinnan proof of work(pow), kun tekee louhinnasta keinotekoisesti, vaikeustasoa nostamalla, haastavaa/haaskaavaa tarpeen mukaan.
Proof of stake(pos) todistaa saman omaisuuden mukaan, eli ei ole kannattavaa sotkea omaa pesää periaatteella.
Proof of importance on(poi) on pos paitsi että siinä otetaan omaisuuden lisäksi huomioon verkkoaktiivisuus, eli käyttämisestäkin “palkitaan”.
Sähkönkulutus on aivan toista luokkaa. Kertokaa ihmeessä jos en jotakin pointtia tässä ymmärrä.

edit:
Lisäksi NEM ei ensijaisesti pyri olemaan valuutta vaan alusta lukemattomille käyttötarkoituksille, nämä ovat kuitenkin omiaan luomaan ns. oikeata arvoa xem:lle(nem alustan kolikko). Valuuttanakin se toimii kyllä.

No tästä tuli nyt tälläinen nem ylistys posti, mutta saa haastaa :wink:

Huomiot ovat pitkälti oikeita.
Jos muutetaan aikaperspektiivi vuodesta viiteen niin suurin osa ongelmista muuttuu merkityksettömiksi, koska bitcoin on raha.

Spekulatiivinen veivaaminen fiatien pitkojen välillä vähenee kun valtaosa päiväkauppaa tekijöistä huomaa sen kannattamattomaksi. Jo nyt se on usein sitä, vain pelko pitkon putoamisesta ajaa sijoittajat pelaamaan kuin osakkeilla. He odottavat paskat housussa isoa romahdusta ja voitot kerää rahanvaihtajat ja sähkökauppiaat.
Kun tilanne rauhoittuu turha veivaaminen loppuu ja kapasiteetti vapautuu kaupalle.

Sähkönkulutus on vain sähköenergian muuttumista lämmöksi. Käsitykseni mukaan prosessorilaskenta, oli mitä tahansa, päätyy lähes 100%:sti lämmöksi ja lämmöllä on jatkomarkkinat jo olemassa. Kustannustehokas sähkölämmitys voi tulevaisuudessa olla ihan jotain muuta kuin nyt.

Edelleen on syytä muistaa että myös laskenta tehostuu. Tapahtuuko se pitkon suhteenntarpeeksi nopeasti? Tähän ei osaa kukaan vastata, mutta varmaa on että se rahoittaa pitko-markkinoita jo nyt. Vaihdon hidastuminen ja kallistuminen rajoittaa pelaamista, mutta se on osa luottamuksen muodostusta.

Bitcoineilla ei ole arvoa, kuten ei euroilla eikä dollareilla pankin tiliotteessa. Me vain enenevissä määrin uskomme enemmän lohkoketjun saldoon kuin tiliotteen.

Hyvä pointti tuo lämmitys, pitäisiköhän asentaa louhintalaitteistoa tuonne ulkoporealtaan uumeniin :slight_smile:
Vesi ja sähkö olisi toki hyvä pitää erillään. :wink:

Jos louhinnan tuottaman hukkalämmön hyötykäyttö yleistyisi, esim niin että keskimäärin 90% kaikesta hukkalämmöstä tulisi hyödynnettyä, louhinnan vaikeus kasvaisi tuota pikaa kymmenkertaiseksi, ja silloin oltaisiin taas alkutilanteessa energiahukan suhteen.
Tämä sen takia että louhinnan kannattavuus paranisi niillä jotka toteuttaisivat hukkalämmön hyötykäytön ensin, joten heidän kannattaisi lisätä kapasiteettia, jolloin louhinnan kokonaisnopeus kasvaisi, kuten myös louhinnan vaikeus. Lopulta oltaisiin yllämainitussa tilanteessa.
Sama koskee muuten laskennan tehostumista.
Hukkaenergian määrä riippuu lähinnä vain louhittujen Bitcoinin arvosta.

eikö siellä olla kohtuuden ihmisiä ja oltaisi tyytyväisiä siihen, että lämpö on otettu talteen?

Tarkoittaako louhinnan vaikeuden kasvaminen uutta hukkalämmön lisääntymistä?
Ja se taas hukkalämmön lisääntyvää hyödyntämistä?
Jos, niin luulisi että siinä kilpajuoksussa tulisi terve järki vastaan ja oltaisiin tyytyväisiä siihen, että lämpö on otettu talteen taas yhdeltä “tasolta”.

Hyviä kommentteja.

Miettinyt että varmaan bitcoin huumat menee jotenkin aaltoina. 1.aalto oli n.2013-2014.
Nyt on 2.aalto joka alkoi joskus vuosi sitten.
Samat asiat osittain toistuu ja jotain uutta tulee.
Veikkaan että tämä 2.aalto loppuu siihen kun huomataan että futuurit ym ei toimikaan niin kun haluttiin ja kurssi lähtee laskuun.
Toivotaan että siinä 3.aallossa turha leikkiminen loppuu ja keksitään miten bitcoin saadaan paremmin toimivaksi maksuvälineeksi.